Geplaatst op

Biografie van Irma Kurti

Irma Kurti (1966) studeerde af aan de Engelse Afdeling van de Universiteit van Tirana in 1988 en heeft sindsdien gewerkt als docent Engels en journaliste voor verschillende kranten, zoals onder andere “Mësuesi” (De leraar) en “Dita informacion” (De Daginformatie).

In september 1997 voltooide ze een eenjarige cursus Griekse taal en cultuur aan de Universiteit van Athene, Griekenland. Ze heeft ook tal van cursussen gevolgd voor specialisatie in journalistiek op verschillende locaties in heel Europa en Noord-Amerika.

Kurti begon op jonge leeftijd poëzie te schrijven. In 1980 won ze de eerste prijs in een nationale wedstrijd als onderdeel van het 35-jarig jubileum van het tijdschrift “Pionieri”. In 1989 behaalde ze de tweede prijs in een wedstrijd georganiseerd door Radio-Tirana voor jonge dichters ter gelegenheid van de 45e verjaardag van de bevrijding van Albanië. Sindsdien heeft ze 30 prijzen gewonnen in verschillende internationale literaire wedstrijden in Italië en Zwitserland. In 2013 won ze de IX Editie Internationale Prijs Universum Donna (equivalent van Vrouw van het Jaar) en de nominatie Ambassador of Peace van de Universiteit voor Vrede in Lugano, Zwitserland. Ze ontving ook de prijs “De Albanese Dichter van het jaar 2015” van het Albanese P.E.N. Centrum.

Irma Kurti staat ook bekend als de tekstschrijver van vele beroemde Albanese liederen.

De gedichten van Irma Kurti zijn opgenomen in enkele publicaties van de International Library of Poetry in Maryland, VS, zoals in de bundel: “Forever Spoken”, “De beste gedichten en dichters van 2007”, enz. Haar gedichten en korte verhalen zijn opgenomen in de bundels: “Il Federiciano”, publicatie van de uitgeverij “Aletti Editore” 2010, “Diffusione Autori” 2011 van “GDS Edizioni”, “Lingua Madre – Verhalen van buitenlandse vrouwen in Italië, 2012/2013”, “De Universele Encyclopedie van Italiaanse Auteurs 2013”, enzovoort.

Ze heeft zesentwintig boeken in het Albanees en twintig in het Italiaans gepubliceerd, waaronder dichtbundels, korte verhalen en romans. Verscheidene van haar boeken zijn ook vertaald naar andere talen.

In het jaar 2020 ontving ze de titel Erevoorzitter van WikiPoesia. Ze woont in Bergamo, Italië.

Haar laatste bundel is bij Boekenplan verschenen ‘Met de ogen van een kind‘ een tweetalig poëziebundel, Italiaans / Nederlands. De moeite van het lezen waard.

omslag van de poëziebundel Met de ogen van een kind van Irma Kurti.